Salomon Vaya MID GTX- recenzija

Ovaj vikend sam imala priliku iskoristiti izazov i izvesti ove cipelice u šetnju. Planirala sam ih ubaciti u još dublji snijeg visokog Žumberka, ali ni onaj, na nižim predjelima nije bio zanemariv.

May be an image of snow

Prvo što osjetiš na nogama je onaj udobni osjećaj tenisice. Visoke tenisice. One imaju posebnu sensiflex tehnologiju koja omogućava cipeli da se formira po nozi. Savršeno "legne", bez žuljeva, natisaka i gonja te. Lagana i udobna.

Iduća stvar je prianjanje. Zahvaljujući posebnom contragrip potplatu, bezbolno gaze po svim medijima, bez proklizavanja. Drže na suhoj stijeni, još bolje se zadrže na skliskom terenu. Potplat ima preko dvadesetak ripni, kao kockica, koje podržavaju hodanje po strminama bilo koje vrste. Sklisku travu ne drže baš dobro, ali nju ne drži ništa.

Imala sam ih na nozi 2 dana. U dubokom snijegu, u blatu, bljuzgi, čak mi je u jednom trenu noga propala kroz snijeg i tanku koru leda u duboku kaljužu vode i ništa. Noge su bile beskrajno suhe i tople (temp je bila od -5-0), ove cipke imaju fenomenalnu gore-tex opnu. Nepromočivu.

May be an image of footwear and outdoors

Prve gojze kojima sam navečer razvezala žnirance (samo zato da ih mogu izuti i navući kako ulazim i izlazim iz šatora) i hodala u njima oko svojeg kampa. Nisam imala potrebu za nečim ugodnim, mekanim, da odmorim nogu...jer sam imala na sebi upravo takvu obuću. Kako su me pratile tokom dana, formirale se prema mojem stopalu, tako mi navečer nisu bile kao uteg na nogama, niti mi pritiskale natečene ili umorne noge. Zapravo, stopala nisu bila niti umorna, niti natečena.

Htjela sam ih podvrgnuti i derezama, koje također dobro legnu na cipelu, ali nekako zbog te mekoće, nisam sigurna da bi izdržala dugotrajni hod s njima. One svakako nisu za visoke Alpe i ledeni teren. Ovo su trosezonske cipele koje dišu.

Za naša brda su savršene. Za planinarke početnice da se lakše naviknu na robusnu obuću, za iskusne planinarke koje žele nešto mekše za svoje noge, a za iskusne longdistance hikerice su u top 3 proizvoda koje preporučam.

I za kraj, kao što je vidljivo na slikama, bile su kaos umrljane. Tuš i blaga četkica su im začas vratili prvotni sjaj, bez oštećenja gornje membrane. Ruka koja je bila u gojzi i pridržavala ju dok sam ju prala (tuširala), ostala je suha. Eto, toliko je čvrsta ta luda membrana.

Budite skroz fensi i u udobnom izdanju #navrhbrda 

May be an image of footwear and outdoors
 

Autor: Tatjana Šavorić