Salomon gojzerice Quest test

Salomon Quest test
Zadnji od razgovora za razvoj suradnje i nastavak aktivnosti Mountain Wolf teama i Protea Sport bike&hike je izgledao otprilike ovako: „Ej Priša, baš nam je prije 1h stigao novi model Salomon Quest 4. Probaj ih pa napiši što misliš!“.

E sad, po puno toga ja pripadam „staroj školi“ i vjeran sam gojzericama kao obući za planinu, pa me teško uvjeriti u neke hibridne trek 'n trail varijante obuće. Ja sam više za rock 'n roll opciju, kožnu visoku gojzericu uz čvrstu potporu gležnju i potplatom sa žutim osmerokutnikom vibrama. No dobro iskustvo sa Salomon X Ultra koje sam koristio kao pristupne cipele na jednoj ekspediciji su mi bile dobra preporuka, a kako dosta hodam, još jedne gojzerice u mojoj kolekciji nikad neće biti same niti na miru. Ženama i (nekim) planinarima cipela nikad dosta!

Evo što sam spoznao kada sam izveo novi Salomon Quest 4 model u šetnju.

May be an image of footwear and nature

1. Lagane su i udobne. Za mene je (sa ranije spomenutim pristupnim X Ultra cipelama) ta lakoća na nogama bila pravo otkriće, jer nastojim trenirati u realnim uvjetima, što znači da na nogama i tijekom treninga nosim bakandže kakve ću morati nositi na usponu za koji se pripremam kako bih stekao pravi dojam težine, prilagodio i gojzericu na nogu, i nogu na gojzericu, te na taj način izbjegao neprilike koje imaju ljudi koji iznajmljuju ili posuđuju svoju obuću za neke „ozbiljnije“ ture – čitaj izbjegao žuljeve i bolove u stopalima. Moj dojam je da bih trebao baš raditi neke gluposti da bih u Salomonkama dobio žulj.

2. Dobro drže stopalo i gležanj. Nenaviknut na niske tenisice i poluvisoke gojzerice i pristupne cipele, sa ranijim modelom (Salomon X Ultra) sam imao za mene pomalo neugodni osjećaj „golih gležnjeva“ ali sam to uzeo kao kompromis težine cipele i potpore nozi koju dobijem. Sa Salomon Quest 4 je taj osjećaj baš na strani sigurnosti potpore gležnjevima jer se dižu dosta visoko uz nogu, a vezice sa kvačicama sa strane omogućavaju klasično vezanje cipele u dvije zone, pa ih možete pošteno pritegnuti. Dodatni detalj za dodatnu podršku stopalu sa strane kroz active support „krilca“ će cijeniti planinari sa širim stopalima i oni koji kreću na duže ture sa teškim ruksakom, jer ima pomalo akupresurni učinak. Taj detalj bi, osim udobnosti, mogao pomoći da na oštrijem kamenu gojzerice ostanu čitave (na jednom Slovenskom siparu mi je kožni model gojzerica popustio šav baš na tom osjetljivom dijelu uz gležanj).

3. Vodonepropusne su i dobro drže podlogu. Za mene su ovo iznimno bitne karakteristike obuće koju nosim na planinarskim turama. Nije potrebno objašnjavati što znači razlika između suhih i mokrih nogu na višednevnoj planinarskoj turi, ili zašto je bitno da se gojzerice ne kližu po podlozi ako se ne želite ozlijediti. Tehnologija contagrip izvrsno odrađuje trenje između nogu planinara i podloge po kojoj se kreće, pa čak i kad je blatna ili zaleđena, a hvaljeni Gore-Tex osigurava vodoodbojnost ove obuće uz propuštanje pare (čitaj znoja nogu) prema van. Za mene je dodatni + to što je jezik zatvoren visoko uz gležanj, pa nije problem zagaziti u snijeg ili manji potočić tijekom uspona, iako još nisam napravio uobičajeni „test stajanja u planinskom potoku“.

Dodatno: Na nekim ranijim Salomon modelima sam muku mučio sa odvezivanjem špigeta (vezice) tijekom hoda, pa sam izmišljao neke čudne čvorove, dok sa ovim modelom nemam tu problematiku. Na „jeziku“ gojzerice ušivena je petlja kojom se možete pomoći za lakše obuvanje a pomaže i centriranju jezika u gojzerici za dobru udobnost pri nošenju. I ovaj model ima vanjsku gumenu zaštitu na prstima karakterističnog „pačji kljun“ oblika koja mi se pokazala kao koristan zaštitni detalj. Od tri boje u ponudi (crna, zelena i bež) najviše su mi zapele za oko one u boji pijeska. Naviknut na višeslojne (čitaj teške) zimske gojzerice ovih dana bio sam ugodno iznenađen toplinom ovog modela pri niskim temperaturama, jer ih doživljavam prije svega kao tro-sezonski model (proljeće – ljeto – jesen).

May be an image of 1 person, footwear and nature

Zaključno:

Salomon Quest 4 su udobne i lagane vodonepropusne gojzerice sa izvrsnim držanjem gležnja, atraktivnog modernog dizajna, čiju dugotrajnost i izdržljivost tek trebam ispitati na zahtjevnijim terenima.

#MountainWolf #GorskiVuk

autor: Predrag Lučić – Priša