Kako odabrati idealan bicikl za dijete?

Odabir bicikla odgovarajuće veličine za vaše dijete može se činiti zbunjujućim.

Treba li im u startu kupiti bicikl koji je velik da bi kasnije mogli "prerasti u njega" i imati ga duže? Treba li koristiti neku određenu tablicu za određivanje veličine djece? Koliko bi sjedalo trebalo biti visoko i koliko prostora treba biti između upravljača i sjedala? Koliko noga treba biti istegnuta pri pedaliranju i u kojoj veličini trebaju biti kotači?

Prije svega, vožnja djeteta na biciklu mora biti sigurna!  

This Specialized carbon kids bike costs R17 000 and has no brakes | Ride24

Ako je bicikl vašeg djeteta prevelik ili premalen, tada je vašem djetetu teže održavati kontrolu nad biciklom. Tako se povećava vjerojatnost nezgode i ozljeda. Na premalenom biciklu dijete će koljenima udarati u volan bicikla, a na prevelikom neće moći sigurno upravljati biciklom.  

Posjednite dijete bicikl, u toj poziciji dijete bi trebalo dosezati tlo pod nogama vršcima obaju stopala. Za najmlađe bicikliste preporučujemo guralice. Korištenje guralice od najmlađe dobi razvija osjećaj za ravnotežu i motoriku, te potiče spretnost vašeg djeteta. Nakon balansiranja na guralici mala je vjerojatnost da će za prvi dječji bicikl biti potrebni pomoćni kotači. Guralice su k tome lake za održavanje (praktički bez mehaničkih dijelova) i lagane za nošenje.  

Visina djeteta

Veličina kotača

85 - 110 cm

guralica

85 - 100 cm

12 ''

110 - 120 cm

16 ''

120 - 135 cm

20 ''

135 - 145 cm

24 ''

145+ cm

26 ''

Preporučujemo vam da prije kupovine bicikla izmjerite visinu vašeg djeteta. Ako ovo nije moguće (ako se radi o poklonu iznenađenja), poslužite se tablicom koja svrstava dječje bicikle po dobnim skupinama. No, pokušajte barem otprilike saznati i visinu ili, ako je moguće, da dijete isproba bicikl. Još jedan koristan način za odabir veličine dječjeg bicikla, a neki će vjerovatno reći i točniji, je pristup mjerenja unutarnje duljine nogu (Inseam).

Izmjerite unutarnju duljinu nogu svog djeteta slijedeći ova 3 jednostavna koraka:

  • 1. Postavite dijete leđima uza zid i raširite im noge par centimetara.
  • 2. Postavite knjigu između njegovih nogu i podignite je sve dok se ne priljubi uz njegovo međunožje (ovim se oponaša sjedalo za bicikl).
  • 3. Sada odmjerite od vrha knjige do poda.  

How to measure your child's inseam — Pello high quality lightweight kid's  bikes

Vodič za odabir veličine dječjeg bicikla

DOB

  DULJINA UNUTARNJE NOGE

VELIČINA OKVIRA  

  VELIČINA KOTAČA

4-6

48 cm

-

16”

5-8

53 cm

11”

20”

5-8

56 cm

12”

20”

5-8

58 cm

13”

20”

7-12

66 cm

14”

24”

7-12

69 cm

15”

24”

 Kids | Specialized.com

Povodom božićnih blagdana, snizili smo dječje Kross bicikle 25%,a Specialized dječje modele bicikala 15% te dječje kacige, rukavice 25% i Salomon tenisice do 40%. Akcija traje do kraja 2021.godine.

Razveselite svoje mališane biciklom ispod bora :) 

Ponudu provjerite OVDJE