Svjetla za bicikl – obavezna biciklistička oprema

Iako mnogi biciklisti uključuju svjetla tek kada padne mrak, jeste li znali da ih prema zakonu morate imati uključena i po danu u slučajevima smanjene vidljivosti? Znate li da je određena duljina svjetlosnog snopa? Koje sve stavke vezane za osvjetljenje bicikla pokriva zakonska regulativa pročitajte u nastavku teksta.

Zakonski okvir

Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama definirane su odredbe koje se tiču osvjetljenja na biciklima.

  • Sukladno tome na prednjoj strani bicikla mora biti pričvršćeno jedno ili dva simetrično postavljena svjetla koja služe za osvjetljavanje ceste. 
  • Svjetlost obavezno treba biti bijele boje, a sama udaljenost svjetla do površine ceste mora biti u rasponu od 0,4 do 1,2 metra. 
  • Osvijetljeni dio ceste ne bi trebao biti dulji od 50 ni kraći od 10 metara.
  • Na stražnjoj strani bicikla morate imati najmanje jedno crveno pozicijsko svjetlo, čija je udaljenost do površine ceste u rasponu od 0,25 m – 0,9 m.
  • Poželjno je da na stražnjoj strani imate i jedan ili dva netrokutasta katadioptera također crvene boje reflektirajuće površine od najmanje 8 cm2.
  • Žuto ili narančasto osvjetljenje trebate imati i na prednjoj te stražnjoj strani pedale, a poželjne su i „mačje oči“ na bočnim stranama svakog kotača. 

Dakle, svjetla na biciklu trebate imati uključena u sumrak, a zatim ponovno kada padne mrak. Ako vozite bicikl po danu u uvjetima smanjene vidljivost, vrijede ista pravila.

Budite osvijetljeni – jer sigurnost u prometu je najvažnija

Osnovna funkcija svjetala za bicikl je, dakako, osvjetljenje biciklističke staze odnosno ceste kojom se krećete. Druga i daleko važnija uloga odnosi se na povećavanje vaše vidljivosti u prometu općenito.

I sami znate koliko je nezgodno i stresno kad se ispred vašeg automobila niotkud pojavi biciklist bez ijednog svjetla, bez ijedne reflektirajuće površine. Dobro je ako ste ga na vrijeme primijetili. No, nažalost, događaju se brojne prometne nesreće u kojima stradavaju biciklisti, a uzroci su upravo nedostatak osnovne biciklističke opreme.

Činjenica je da ako vozite bicikli s uključenim svjetlima, uvelike povećavate vašu vidljivost u prometu. Biciklisti se ubrajaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu pa zašto ne biste učinili sve što možete da ne postanete dijelom ove statistike.

Na tržištu je dostupna široka paleta svjetala za bicikl koja se međusobno razlikuju po dizajnu, boji, jačini osvjetljenja i dodatnim karakteristikama. Svjetla se izrađuju od visokokvalitetnih materijala otpornih na vremenske uvjete, a zatvorena kućišta dodatno ih štite od vode.

Dok neka svjetla za bicikl imaju zasebni gumb te postoji mogućnost ručnog podešavanja jačine i načina rada, na drugima je ugrađen senzor koji automatski podešava intenzitet osvjetljenja. To znači da se svjetlo automatski pojačava kad, recimo, vozite prtenim putem, daleko od gradske rasvjete.

Posebno su zanimljiva svjetla za bicikl s USB punjenjem. Zaboravite na stalne zamjene dotrajalih baterija novima i odlučite se za jednostavna i moderna svjetla s indikatorom baterije koja punite pomoću USB kabla.

Postoji nekoliko različitih načina rada bljeskalice, vrijeme punjenja je relativno kratko, i ono najvažnije, svjetla se jednostavno postavljaju na bicikl.

Svu ponudu biciklističkih svjetala i bljeskalice pogledajte: OVDJE.