ODABERITE PRAVU VELIČINU KROSS BICIKALA

Kupnja novog bicikla zahtijeva odgovarajuću pripremu. Ne radi se samo o odabiru pravog modela. Kako biste doista uživali u vožnji ključan će biti pravilno odabran okvir bicikla.

Vrlo često u žaru potrage za novim biciklom, postavljamo si puno pitanja. Koja oprema će biti savršena za nas? Koliki nam skok u ovjesu treba? Je li u našem slučaju bolji karbonski ili aluminijski okvir? Među stotinama pitanja potpuno zaboravimo da nas loše odabran okvir bicikla može lišiti bilo kojeg užitka vožnje, pa čak i onog najskupljeg bicikla. Ovaj problem se odnosi na doslovno sve vrste dva kotača. Odabir odgovarajuće veličine okvira bicikla jednako je važan za brdske, cestovne, trekking pa čak i gradske bicikle. Kod nekih vrsta bicikala, kao što je Enduro, mogu postojati malo drugačija pravila. Međutim, to uvijek uključuje održavanje savršene ravnoteže između praktičnosti i upravljanja.

ODABIR OKVIRA BICIKLA – PRAVA VISINA

Svaki model bicikla dostupan je u različitim veličinama okvira, što je u Krossu označeno slovima. XS, S, M, L ili XL – takva je razlika mnogo intuitivnija i razumljivija od veličine koja se koristi tijekom godina izražena u inčima duljine cijevi sjedala. Što točno znači veličina okvira bicikla? U slučaju naljepnica koje Kross koristi, pokriva sve ključne dimenzije. Što je veći okvir bicikla, to je bicikl viši i duži. Vrlo često veličina okvira utječe i na njegov izgled – kod najmanjih dimenzija možemo primijetiti da gornja cijev pada pod većim kutom nego kod malo većih veličina.

METODE ZA ODABIR PRAVE VELIČINE OKVIRA

Zapravo, postoji nekoliko uobičajenih standarda za odabir okvira bicikla. Postoji matematički pristup – mjerimo duljinu naših nogu od tla do međunožja-"inseam", a zatim to množimo s 0,57 u slučaju brdskog bicikla – s 0,63 u slučaju trekking bicikla – s 0,66 u slučaju cestovnog bicikl. Dobiveni rezultat treba podijeliti s 2,54 kako bi se dobila vrijednost u inčima – toliko treba imati pravilno odabran okvir bicikla.

Kako se gornji savjet prenosi u praksu odabira okvira bicikla? Za Kross bicikle, bilo MTB, trekking, gradske ili cestovne bicikle predlažemo sljedeći pokazatelj:

za visinu 140 – 165 cm odaberite veličinu S
za visinu 165 – 178 veličina M
za visinu 178 – 190 veličina L
za visinu veću od 190 odaberite XL, u slučaju trekking i cross-country bicikala.

Drugi ključni aspekt odabira prave veličine okvira bicikla je njegova duljina. I ovdje biste se trebali osjećati ugodno kada slijedite praktičan način - na pravoj veličini okvira ne biste se trebali previše naslanjati na upravljač. Također, ne možete biti previše "stisnuti". Naravno, položaj na biciklu se može donekle mijenjati – ako se previše naginješ preko okvira bicikla, promijeni lula volana na kraću, a ako sjediš preravno – probaj s duljom lulom.

Ako vam se dvije granične veličine okvira bicikla čine sličnim, birajte po principu – manja veličina će biti dinamičnija i upravljivija, pa je bolje prilagođena sportskom stilu vožnje. Veća veličina – bit ćete stabilniji, pa bi ga trebali preferirati ljudi koji traže bicikl za stabilniju vožnju.

Koristeći gore navedene savjete, sigurno ćete moći odrediti koji će okvir bicikla biti najprikladniji za vas. Također vas potičemo da koristite pomoć iskusnih trgovaca u našoj poslovnici.