Nova Specialized Prevail i Evade kaciga

Specialized cestovna kaciga Prevail oduvijek je bila sveobuhvatna kaciga usmjerena na spoj ventilacije, male težine i aerodinamičkih performansi, dok je Evade kaciga uvijek davala prednost malom otporu. Za posljednju generaciju S-Works Prevail 3 i Evade 3, međutim, nema puno govora o "rezanju" kroz vjetar, već o tome kako taj vjetar može bolje rashladiti vozača.

Moderna mrežica za kosu
Prije šest godina, Specialized je lansirao kacigu Airnet, model jednostavnog stila koji je namjerno dizajniran da podsjeća na stare kožne kacige s mrežicom za kosu. Iako je novi S-Works Prevail 3 u biti daljnji razvoj S-Works Prevail 2 Vent koji je debitirao prije jedva godinu dana, jasno je da postoji vizualna poveznica između sva tri.

Nova Specialized S-Works Prevail 3 može se promatrati kao daljnji razvoj prethodnog S-Works Prevail 2 Vent.

 

Kao i Prevail 2 Vent, Prevail 3 ima aramidni kavez koji prolazi kroz EPS pjenastu podstavu. Taj kavez pomaže držati kacigu tijekom sudara, a pomaže i raspodijeliti udarne sile na veći dio kacige. Sa stajališta protoka zraka, ta vretenasta kompozitna vlakana također omogućuju Specialized kacigama da dramatično stvore otvore za ventilaciju, u osnovi stvarajući tri neprekinuta otvora za ventilaciju koji se protežu cijelom dužinom kacige. Specialized je prvi put predstavio taj koncept na Prevail 2 Vent kacigi, ali je ideja ovdje još proširenija. Specialized ističe kako Prevail 3 ima gotovo 25% više otvorenog prostora.

Jasno je vidljiv "kavez" od aramidnih vlakana, koji pomaže da se kaciga drži na okupu u slučaju sudara, također pomaže u raspršivanju energije udarca po većem dijelu kacige.

 

Postoji još jedna značajka sigurnosti i ventilacije. U unutrašnjost Prevail 3 kacige ugrađen je MIPS-ov novi Air Node dizajn jastučića, koji ima sklisku podlogu s niskim trenjem i točke pričvršćivanja na kuku i petlju. Ovaj sustav Air Node pruža istu zaštitu od rotacijskih udaraca kao raniji dizajni MIPS-a, ali bez zaklanjanja ventilacijskih otvora ili potrebe za bilo kakvim silikonskim dijelovima koja bi vozaču mogla zakačiti kosu. Sve podloge kacige napravljene su iz jednog komada, što bi također trebalo olakšati zamjenu.

Gledajući u pogledu sigurnosti, Prevail 3 ne samo da je zaradila pet zvjezdica od testnog laboratorija Virginia Tech (Prevail 2 Vent je također), već je sada na drugom mjestu od svih biciklističkih kaciga koje je organizacija testirala — nadmašio ju je samo Specialized mtb model kacige - Tactic 4.

Ostala ažuriranja uključuju novu donju školjku od polikarbonata koja sada štiti cijeli donji dio kacige od svakodnevnog trošenja i habanja, tanje gornje trake, (blago) podesivi Trifix razdjelnici i čišći stil u cjelini. Mindset sustav podešavanja ostaje nepromijenjen, zajedno s kompatibilnošću ANGi senzora sudara.

Specialized Mindset sustav ostaje nepromijenjen.

 

Specialized nudi novi S-Works Prevail 3 u sedam boja i tri veličine. Masa kacige u M veličini je 297 g.

Evade kaciga
Za novu kacigu Evade 3 se ne tvrdi da je uopće brža od prijašnje kacige Evade 2. Umjesto toga, Specialized naglašava da se aerodinamička izvedba nije promijenila, ali je prioritet bio poboljšati ventilaciju tako da vozači mogu iskoristiti niži otpor kacige u širem rasponu vremenskih uvjeta.

Usisni otvori sprijeda su znatno veći nego prije, i prilično neuobičajeno veliki za kacigu ove vrste općenito. Unutarnje kanaliziranje punom dužinom daje dolaznom zraku kamo otići. Straga su najveće promjene, s novoproduženim stražnjim dijelom kućišta četiri velika ispušna otvora u rasporedu koji Specialized naziva "difuzor". Kaciga također ima glatkiji oblik s minimalnim dodatnim oblikovanjem.

Ventilacijski otvori okrenuti prema naprijed na modelu Evade 3 veći su nego prije.

 

Uvjerljivo značajnije su promjene u pogledu sigurnosti. Specialized nastavlja koristiti EPS pjenu, ali s dvije različite gustoće. Tvrđi materijal koristi se na prednjem rubu i sa strane kako bi se održao profil kacige, a mekši se materijal koristi drugdje za bolju apsorpciju energije. Također je dodan isti MIPS Air Node dizajn podloge kao na kacigi Prevail 3. U usporedbi s Evade 2 (koji je zaradio samo četiri zvjezdice od Virginia Tech-a), novi Evade 3 sada se pomiče jednu stepenicu više na ljestvici s željenom ocjenom od pet zvjezdica.

EPS pjena dvostruke gustoće pomaže Evade 3 kacigi da zadrži tanak profil.

 

Ostale karakteristike dijeli s kacigom Prevail 3, poput istog Mindset sustava, kompatibilnost ANGI senzora, tanjih gornjih naramenica s lagano podesivim Trifix razdjelnicima i potpuno prekrivenog donjeg ruba.

Kao i Prevail 3 kaciga, nova Evade 3 bit će dostupna u tri veličine u 5 opcija boja. Masa kacige u M veličini je 324 g.

Nove kacige će biti uskoro dostupne kod nas u ponudi!

Prošlogodišnje modele Specialized Prevail 2 i Evade 2 kaciga snizili smo 25% do isteka zaliha.