Bicikli budućnosti- saznajte nešto više!

"Bicikl koji sam ide i ne treba se pedalirati.", "E bike nije pravi bicikl!" Izjave su koje stalno slušamo. Ovim člankom smo pokušali razjasniti činjenice o električnim biciklima

  • Električni bicikli (potpomažu u pedaliranju) no ne pedaliraju umjesto Vas. Uzimaju podatke o uloženom trudu i brzini kretanja te Vam pomažu u određenom postotku. Razinu ispomoći možete sami regulirati, bilo da želite samo lakšu ispomoć, bilo da se osjećate lijeno i želite da bicikl odradi malo više posla.
  • Tip "pedaleca" kod e-bicikala se ne mogu voziti "na gas". Potreban je trud vozača i njegovo pedaliranje jer u suprotnom ni bicikl neće pomagati pri pedaliranju.
  • Snaga mu je limitirana na 250W, a max brzina je  25km/h, kako bi bicikli bili legalni za upotrebu na bike stazama.

Svakako, postoje i električni bicikli koji se mogu voziti bez pedaliranja. To su e- bicikli koji su bez limita brzine ili nominalnom snagom premašuju 250W – oni onda podliježu drukčijem skupu zakona i pravila. Ipak, ti zakoni su u RH još uvijek neodređeni pa se takvi bicikli trenutno nalaze u svojevrsnoj sivoj zoni. Nisu ni električni bicikli, ni električni skuteri/motocikli. 

Grupacija električnih bicikala

Brdski, fitness (treking) ili gradski bicikli – svatko može naći e-bicikl koji mu odgovara.

Brdski bicikli se odlikuju svojom sposobnošću svladavanja ozbiljnog brdskog terena, bio on šumovit ili kamenit. Vožnja na njima u pravilu malo više opterećuje ruke pa položaj sjedenja nije udoban kao na putnim ili gradskim biciklima. Električni motori i krajnji prijenos snage na E-MTB biciklima su u pravilu optimizirani za isporuku maksimalnog okretnog momenta kako bi bicikl bio u mogućnosti pomoći Vam na najstrmijim stazama. Naravno, E-MTB bicikli su diskutabilno i najzabavniji jer je na njima najlakše podići razinu adrenalina. To ujedno znači da nisu namijenjeni za svakodnevno korištenje u gradu i neće biti najsretnije rješenje po pitanju udobnosti vožnje ili trajanja baterije.

No photo description available.

https://www.proteasport.hr/proizvodi/24/bicikli/e-bike

PROVJERI PONUDU: MTB HT ili MTB FSR

May be an image of 2 people and people smiling

Fitness bicikle se bira kad želite maksimalni domet i učinkovitost pedaliranja. Aerodinamičniji položaj sjedenja i tanje gume na većem tlaku posao vozača, odnosno električnog motora, čine lakšim i učinkovitijim. Električni motori i prijenosi snage na fitness biciklima su optimizirani da snagu isporučuju linearno i nježno. Time se postiže maksimalna učinkovitost i iz baterije izvlači sva raspoloživa energija – što naravno daje i veći krajnji domet. 100km dometa iz kvalitetnog električnog fitness/treking bicikla je danas više pravilo nego iznimka, pa skočiti do susjednog grada na kavu postaje kratkoročni bijeg od svakodnevnih stresova ili pak lagana razbibriga za nedjeljno popodne.

https://www.proteasport.hr/proizvodi/24/bicikli/e-bike?subCat=279

PROVJERI PONUDU: FITNESS

Ipak, gradski bicikli su nezamjenjivi u mnogim slučajevima. Udoban položaj sjedenja, niski okviri koji olakšavaju korištenje u svakodnevnoj odjeći, blatobrani, svjetla i nosači tereta... praktičnosti se ne može proturječiti. Električne verzije dotičnih su još iskoristivije. U odnosu na klasični gradski bicikl lakše je preći veće udaljenosti, doći na posao bez preznojavanja ili ga natovariti shopingom na povratku kući. Iako se cijena takvog bicikla inicijalno čini visoka oni svoju vrijednost brzo opravdaju uštedom koju ostvaruju.

Slikovni rezultat za kross trans hybrid

https://www.proteasport.hr/proizvodi/24/bicikli/e-bike?subCat=280

PROVJERI PONUDU: GRADSKI

 

Nadamo se da Vam je ovaj članak barem malo pomogao i razjasnio neka pitanja ili nedoumice u vezi električnih bicikala.