Krećete u hike? Imamo par savjeta!

Osnovna planinarska oprema

Planinarenje je sve popularniji hobi, gdje je dovoljno otići do obližnjeg brda, i već osjećamo pozitivne učinke kretanja u prirodi “za dušu i tijelo”. Kako bi naše kretanje u brdima i planinama bilo sigurno i ugodno, potrebna nam je osnovna planinarska oprema, koja ne zahtjeva veće investicije.

U nastavku, Mountain Wolf Team i Protea-sport bike&hike su pripremli nekoliko praktičnih savjeta, no to nikako nije zamjena za edukaciju koju možete dobiti učlanjivanjem u neko od planinarskih društava, gdje će vas kroz planinarsku školu i izlete sa vježbama u prirodi, kvalitetno i profesionalno osposobiti za sigurno kretanje i boravak u planinama.

Za odabir opreme koju nosimo na planinarski izlet, bilo da idemo sami ili uz vodiča, bitno je imati informacije o predviđenoj duljini trajanja hodnje, vrsti terena koji posjećujemo, vremenskim uvjetima koji nas očekuju, te biti kondicijski i mentalno spremni za takav izlet i imati adekvatnu opremu.

Na svaki izlet nosimo dovoljnu količinu vode, naglavnu svjetiljku, komplet prve pomoći sa astro-folijom, a u setu osobne opreme jako je dobro imati i nožić ili multifunkcijski alat, šibice/upaljač, pribor za preživljavanje, vlažne maramice, te kompas, zviždaljku i zemljovid.

Protea-sport nudi različite bočice, bidone i mijehove za vodu, naglavne svjetiljke, i to je nešto što uz , uz napunjen mobitel za poziv u pomoć u slučaju nezgode obavezno moramo imati na svakom izletu.

Za nešto naprednije i one koji su češće u prirodi, i zanimaju ih detalji o usponu, pređenim kilometrima, potrošenim kalorijama dobro je imati pametni sat s GPS lokatorom.

May be an image of one or more people, body of water and nature

Obuća za kretanje u planini treba biti udobna, štititi nas od vlage kao i od ozljeda, i ne smije proklizavati. Ovisno o terenu koji posjećujete Protea-sport nudi širok asortiman obuće za kretanje u planini. Kako bi poštedili noge od žuljeva, uz dobru obuću, važno je imati i kvalitetne čarape.

Za planinarenje biramo odjeću koja se brzo suši, dobro odvodi vlagu s tijela i regulira toplinu tijela a postoji i antibakterijska odjeća koja eliminira neugodne mirise. Kako se vrijeme u planini brzo mijenja, gornji sloj odjeće mora biti nepropustan za vodu i vjetar, a također je dobro da je odjeća od materijala izdržljivih na oštećenja. Tako hlače za planinarenje ne smiju biti pre uske niti pre široke, i imaju ojačane dijelove na mjestima koja su više izložena naprezanjima i habanju pri kretanju u planini.

Kvalitetan šuškavac ili vodootporna jakna je lagan komad opreme i dobro će nas zaštititi od kiše na izletu u planinu, a možemo ju upotpuniti i flis ili softshell jaknom te koristiti i kod vožnji biciklom kad vrijeme nije sunčano i vedro.

Nosimo i pokrivalo za glavu (primjereno godišnjem dobu i podneblju) pa su kapa, šilterica, buff također dio planinarske opreme. Naočalama štitimo oči od sunca, a u planini je dobro imati i rukavice, čak i u ljetnim mjesecima.

Kroz vrijeme provedeno u prirodi gradimo vlastita i prikupljamo tuđa iskustva o tome koliko i kakvu vrstu hrane nosimo. Hrana koju nosimo treba biti nekvarljiva, a količina dovoljna za duljinu izleta uz malo rezervne. Za bavljenje sportom ili boravak u prirodi uvijek je dobro imati u ruksaku nešto s visokim energetskim vrijednostima i duge trajnosti pa koristimo proteinske pločice, energetske gelove i čokoladice.

Raw energy bar 50g - BOMBUS | GymBeam.com

Odjeću, opremu, vodu i hranu nosimo u naprtnjači ili ruksaku. Postoji uistinu širok spektar ruksaka za različite vrste aktivnosti, a dobro je imati i navlaku za ruksak koja će dodatno zaštititi naše stvari od vlage, i sačuvati vodoodbojnost ruksaka. Za jednodnevne izlete dovoljan je ruksak veličine 30 litara, dok za zimske i višednevne hodnje trebamo nešto veći ruksak. Veliki broj ruksaka podržava sustave za hidrataciju (mijeh+crijevo) a to je praktično ako ne želimo stalno skidati ruksak kako bi smo unijeli dovoljno tekućine.

Planinarski štapovi nisu obavezna planinarska oprema, ali uvelike olakšavaju kretanje, štede koljena kad nosimo teži ruksak i kod dužih hodnji i pomažu nam kod održavanja ravnoteže. Višedjelni “teleskopski” štapovi su praktični su jer su lagani, sklopivi, i mogu se spremiti na ruksak bez zauzimanja puno prostora.

Poles NORTHFINDER 3-parts poles trekking aluminium 135 TATRA PEAK for only  34.9 € | Northfinder

Stručnjaci iz Protea-sport pružit će vam stručne savjete i pomoći kod odabira kvalitetne opreme za planinarenje.

Sve za hike - opremu i odjeću pogledajte OVDJE.

 

autor: Predrag Lucić Priša