Moderna cipela za planinarenje - Salomon X Raise Mid GTX

Nadovezujući se na izvrsnu kolekciju planinarske obuće, Salomon je objavio mid cut verziju modela X Raise. Potpuno nova cipela namijenjena je brzim i laganim dnevnim planinarenjima. Skoro pa mogu konkurirati popularnom modelu na tehničkom terenu X Ultra 3 Mid, no dizajnom i udobnoću se podudaraju s vrhunskim cipelama za planinarenje.

Cipele Salomon X Raise Mid Goretex pružaju potpunu zaštitu od nepovoljnih vremenskih uvjeta na planinama, kao i stabilnost, amortizaciju, lakoću i dobru vuču za vaše planinarske aktivnosti.

Udobnost
Od trenutka kada se navučete na Salomon X Raise, jasno je da je udobnost glavni prioritet. Cijela podstava koja se proteže sve do prstiju je jastučasta i meka. Obilna količina EVA pjene u potplatu pruža cjelodnevnu udobnost i dovoljnu zaštitu od kamenja. 

Salomon X Raise Low hiking shoes (Cerro Castillo trek)

Dio onoga što X Raise čini tako udobnim je njegova fleksibilna konstrukcija, koja u mnogočemu podsjeća na tenisicu za trail. X Raise model međutim dobiva vrlo visoke ocjene kao izuzetno ugodan planinar na velike udaljenosti.

Potplat
Contagrip nudi izvrsno prianjanje na mokrim, suhim ili glatkim površinama. Lijevani EVA srednji potplat pruža udobnost i stabilnost na svakom koraku. Ova planinarska cipela ima membranu Goretex koja je vrlo otporna na vodu i pogoduje ventilaciji stopala, pa ćete se osjećati suho čak i po kiši.

Salomon X Raise Low hiking shoes (traction)

Stabilnost i podrška
S dizajnom nadahnutim cipelama za trčanje i laganom konstrukcijom, X Raise modelu ipak malo nedostaje stabilnosti. Salomon je pojačao petu kako bi pojačao bočnu potporu, što ga čini malo stabilnijim u planinarenju. Kompromisi u stabilnosti vrijede zbog smanjene težine i cjelokupnog sportskog osjećaja, stoga za ozbiljnije planinare ipak preporučujemo X Ultra Mid 3 GTX model ili nešto ozbiljniji Quest 4D 3 GTX.

Salomon X Raise Low hiking shoes (big mountain background)

Vodootpornost
Moderan, atletski izgled opremljen svim značajkama koje su vam potrebne, uključujući potpuno vodonepropusnu Gore-Tex membranu. GORE-TEX održava noge suhima - kako izvana, tako i iznutra.

Prozračnost
Velika je prednost je prozračnost koja dolazi s nepromočivom cipelom za tople uvjete ili za šetnje koje uključuju puno prijelaza rijeka. 

Izdržljivost
Ojačanja TPU-a duž nožnih prstiju (umjesto tradicionalne gumene kapice na nožnom prstu) odrađuju pristojan posao štiteći stopala. Uz unutrašnjost, mekana obloga cipele ne pokazuje nikakvo trošenje, a sustav Quicklace radi bez problema. Gumeni potplat počinje se trošiti, ali nije pretjeran i niti jedan čep se nije otkinuo.

Veličina i prilagodba
Poznato je da su mnoge Salomonove cipele i čizme uske, ali to nije slučaj s X Raise-om. Ima prosječnu širinu pete i prilično su prostrane kod prstiju (osjetno prostraniji od X Ultra 3 Low cut cipela). Nažalost, onima kojima je potrebna prava 2E širina- Wide modeli, Salomon ne nudi X Raise u širokim veličinama kao što to nude sa svojim X Ultra-om. No dobra je vijest da planinari sa stopalima prosječne širine koji su u prošlosti imali problema sa Salomon obućom imaju dobre šanse za uspjeh s ovom cipelom.

X Raise Mid imaju sustav vezanja običnim vezicama za razliku od njihovog nižeg modela oji ima Quicklace sustav.

Salomon X Raise Mid GTX® | Zappos.com