Bicikliranje zimi

Biciklisti, jeste li se pripremili za zimu?

Čime god da se bavite u hladnije vrijeme, pa tako i vožnjom bicikla, najvažnija je stvar odjenuti se slojevito i sukladno vremenskim prilikama.

Bolje je odjenuti se u više slojeva. Vožnja biciklom u debeloj zimskoj jakni i skijaškim hlačama, bit će sve samo ne ugodna. Vi ćete se znojiti, a tijelo hladiti. Odjenite se tako da vam pri izlasku iz kuće bude malo hladno. Nakon nekoliko minuta pedaliranja, doći ćete na pravu temperaturu. Ako vam je pretjerano zima u početku, preslabo ste odjeveni. Ako vam je ugodno i prije nego sjednete na bicikl, pretjerano ste odjeveni. Naravno, mnogo toga će ovisiti i o vremenu vožnje. Ako će vam bicikl poslužiti samo da se odvezete do posla i nazad, sigurno se nećete odjenuti kao za vožnju od sat vremena. Za posao se odjenite kao i inače, ali svakako obratite pažnju na neke druge stvari koje morate imati.

Kao mid layer izaberite odjeću od flisa, obično su to trenirke ili majice koje dobro zadržavaju topline i idealne su kao srednji sloj u hladnim danima. Također obratite pozornost i na dobar baselayer.

Specialized Merino LS Underwear Baselayer | off-road.cc

U svakom slučaju kao zadnji sloj trebali bi imati neku vrstu jakne otporne na vjetar, koja će umanjiti osjet hladnoće koji dolazi s hladnim naletima vjetra. Zimi se može voziti windstopper bike jaknom i tajicama. Tijekom zimskim mjeseci postoji mogućnost da vas prilikom vožnje uhvati mrak, stoga je dobro imati i reflektirajuću biciklisičku jaknu ili barem reflektirajuće detalje na odjeći. Tako ćete znatno poboljšati svoju vidljivost i povećati sigurnost sebi, ali i ostalim sudionicima u prometu. Također je jako bitno dobro prednje i zadnje svjetlo. 

Dobre zimske rukavice su osobito važne za one koji će bicikl voziti na duže rute i kojima je vožnja bicikla rekreacija i u hladnim danima. Zimske rukavice trebale bi biti vodootporneotporne na vjetar i ono najvažnije, što duže. Bitno je da vam rukavice pređu preko zglobova i spoje se s jaknom ili unutarnjim slojem odjeće. Na taj ćete način ostati maksimalno zaštićeni i spriječiti gubitak topline.

Review: Specialized Element 2.0 gloves | road.cc

Bitno je dobro zaštiti glavu i lice maramom. Buff je višefunkcionalni predmet koji može poslužiti kao kapa, šal, marama, zaštita za cijelo lice. Uglavnom je izrađena od 100% poliestera, a odlična je zaštita od vjetra, zime te se brzo suši. S buff maramom možete prekriti cijelo lice i ostaviti oči kao jedini izloženi dio vašeg tijela. Glavu možete zaštiti od hladnoće i zimskom kapom. Bitno je samo da kapa prekriva uši i čelo. Dobar izvor topline je i biciklistička kaciga što obavezno stavite na glavu te ju možete staviti na kapu ili maramu i tako još dodatno zaštititi svoje tijelo.

Outdoor Aesthetics – A platform for outdoor gear & beautiful places | BUFF  Merino Wool - test & review

Hladan zrak koji vam struji u oči vrlo je neugodan. Stoga za zimske vožnje pripremite i zaštitne bike naočale.

Kao dodatnu zaštitu od hladnoće kod duljih vožnji koristite i grijače ruku i nogu.

The Best Cycling Clothes For Fall And Winter 2019

Što se tiče zaštite za noge, svakako izbjegnite pamučne čarape, idealno je da se odlučite za tanke, ali tople čarape. Najbolje da su napravljene od vune koja će dobro zadržavati toplinu. Ukoliko za vožnjiu birate biciklističke cipele svakako ih zaštitite navlakama. Ipak, najbolji izbor za hladne dane su vodootporne tenisice. Ako idete samo do posla, vjerujemo da ćete voziti u svojim standardnim tenisicama, ali onda posebnu pažnju posvetite izboru čarapa.

socks | Page 3 of 3 | Dogma Socks

Poslušate li naše savjete- bike vožnje zimi biti će vam ugodnije i zabavnije. :)

Winter-Cycling Tips to Keep You Safe and Warm on a Bike